Als een huis ’s avonds volledig onverlicht is, nodigt dit een langslopende gelegenheidsinbreker uit om nu zijn slag te slaan. Maar ook het laten branden één lichtje in de keuken geeft hetzelfde signaal af: we zijn nu niet thuis! Door verlichting ‘zoals altijd’ in je woonkamer te laten branden, geef je een ‘bewoonde indruk’. Een inbreker zal niet zo snel een huis binnendringen waarvan hij vermoedt dat de bewoners thuis zijn.

Verlichting in het huis

Soms ga je overdag van huis weg en is het vreemd om dan al de verlichting aan te zetten. Dat kan beter en makkelijker. Zet tussen de stekker en het stopcontact een tijdschakelaar. Immers, in de zomer doe je de lichten pas om tien uur aan, en winters al om half vijf. Er zijn ook schakelaars en lampen die je via wifi en je router kunt bedienen met behulp van een app op je smartphone. Dan zet je de verlichting aan terwijl je onderweg bent, of je stelt het zo in dat de lampen op bepaalde tijdstippen aangaan. Sommige apps kennen de tijdstippen van ondergaande en opkomende zon, en passen zich daarop aan. Veel alarmsystemen hebben deze functie in hun app geïntegreerd. Let er wel altijd op, dat je niet alle lampen op hetzelfde moment aan laat gaan.
Hoe beveilig ik beter met verlichting

Verlichting om het huis

Een inbreker werkt het liefst in het donker. Lampen rondom het huis, maar in ieder geval bij de voor- en achterdeur en eventueel bij openslaande ramen op de benedenverdieping, werken preventief. Een inbreker wil niet het risico lopen gezien te worden en verlichting vergroot zijn zichtbaarheid. Je kunt een lamp op die plekken de hele nacht laten branden; vooral als je voor LED-verlichting kiest zijn de stroomkosten op jaarbasis gering. Je kunt er ook voor kiezen om een bewegingssensor te plaatsen bij de lamp, of een lamp met ingebouwde bewegingssensor te nemen. Er zijn ook lampen die op zonne-energie werken en dus is een stroomaansluiting (en eventueel kabels trekken) niet nodig.
Hoe beveilig ik beter met verlichting