Hoe veilig is mijn woning?

Beveilig om het huis

Als u uw huis wilt beveiligen, dan zijn er drie zogenaamde ‘schillen’ die belangrijk zijn: die om het huis, aan het huis en in het huis.
  • Verlichting
  • Buren
  • Klimmatriaal
Als een huis ’s avonds volledig onverlicht is, nodigt dit een langslopende gelegenheidsinbreker uit om zijn slag te slaan. U geeft hiermee immers aan: we zijn nu niet thuis! Door verlichting te laten branden, geeft u een ‘bewoonde indruk’. Een inbreker zal niet zo snel een huis binnendringen waarvan hij vermoedt dat de bewoners thuis zijn.
Goed contact met buren en buurtbewoners is belangrijk. Maak afspraken met uw buren om over en weer een oogje in het zeil te houden. Zeker in geval van vakantie of andere langdurige afwezigheid.
Leg geen ladders of ander klimmateriaal (zoals een gemeentelijke vuilniscontainer) voor het grijpen. Een inbreker gebruikt deze om makkelijk bij uw (openstaande) raam op de eerste verdieping te komen.

Beveiliging aan het huis

Denk bij deze inbraakwerende schil aan onderdelen als beveiliging van voor- en achterdeur, ramen, openslaande deuren of schuifpui, dakramen en dergelijke. Inbrekers kiezen meestal de zwakste delen van het huis. Hieronder ziet u wat de meest inbraakgevoelige plekken zijn:
Op deze pagina’s vindt u tips voor het controleren van uw inbraakbeveiliging en het ontdekken van zwakke plekken in uw huis. Vaak zijn die te verhelpen met eenvoudige en betaalbare maatregelen. Beveilig uw woning stap voor stap en begin bij de zwakste plek. Met één of meer stapjes extra kunt u uw eigen veiligheid meteen al flink verbeteren. We geven veel informatie op deze website. Mogelijk is niet alle informatie in uw situatie van toepassing. Daarvoor hebben we een app ontwikkeld, waarmee u aan de hand van foto’s stap voor stap kunt bekijken welke beveiliging u nu heeft en of deze voldoet.

Beveiliging in het huis

  • Verlichting
  • Kluizen
  • Alarmsystemen
Soms gaat u overdag van huis weg en is het vreemd om dan al de verlichting aan te zetten. Dat kan beter en makkelijker. Zet tussen de stekker en het stopcontact een tijdschakelaar en controleer geregeld of die wel op het juiste tijdstip aangaat. Immers, in de zomer doet u de lichten pas om half tien aan, terwijl ’s winters het inschakelen van de lampen om half vijf niet onlogisch is. Kijk af en toe eens door de ogen van een buitenstaander naar uw huis en beoordeel dan zelf of het er zo bewoond uitziet. Er zijn ook schakelaars die u via wifi en uw router kunt bedienen met behulp van een app op uw smartphone. Dan zet u de verlichting aan terwijl uw onderweg bent, of u stelt het zo in dat de lampen op bepaalde tijdstippen aangaan. Sommige apps kennen de tijdstippen van ondergaande en opkomende zon, en passen zich daarop aan.

Let er wel altijd op, dat u niet alle lampen op hetzelfde moment aan laat gaan.
Geld, belangrijke documenten, elektronica en kostbaarheden met een hoge financiële of emotionele (en dus onvervangbare) waarde wilt u veilig opbergen, beschermd tegen diefstal. In de praktijk liggen zulke kostbaarheden open en bloot in huis. In andere gevallen worden kostbaarheden opgeborgen op gebruikelijke plaatsen zoals in een ladekast, kledingkast of misschien wel onder uw bed. Een Euro­pees gecertificeerde inbraakwerende kluis van hoge kwaliteit biedt u de vereiste bescherming en daarmee de gewenste zekerheid.
Naast gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting, kiezen steeds meer mensen voor een alarmsysteem om hun woning extra te beveiligen. Een alarminstallatie maakt het inbrekers nog lastiger om ongezien een huis binnen te komen.