Nederland weer veiliger, maar doe wel de deur op slot

AD MISDAADMETER| Hoe veilig is het bij mij om de hoek: op de kaart van de jaarlijkse AD Misdaadmeter is precies te zien hoe het staat met de criminaliteit in uw gemeente. Landelijk daalde het aantal aangiftes met 8 procent. In de grote stad liep de misdaad sneller terug dan op het platteland, al blijft Amsterdam nog altijd de misdaadhoofdstad van Nederland.

Wat is er aan de hand met Littenseradiel? De unieke Friese plattelands­gemeente van 29 dorpen en 26 buurtschappen was jarenlang de veiligste gemeente in de AD Misdaadmeter, maar is nu in geen velden of wegen te bekennen in de top 10 van veilige gemeenten.

Littenseradiel was de veiligste in 2007, 2011, 2012, 2013 en 2014, maar moet in 2017 maar liefst 44 veiliger gemeenten voor zich laten. Tegen de landelijke trend in waren er méér mishandelingen en méér autokraken dan een jaar eerder.

Nu is Littenseradiel niet een uitzondering: juist kleine gemeenten hebben het moeilijk de criminaliteit naar beneden te krijgen en te houden. Natuurlijk is het in een stad gemiddeld onveiliger dan in een dorp, maar een trend van afgelopen jaren zet door: de criminaliteit daalt harder in grotere gemeenten dan in kleine. Sterker nog: in meer dan de helft van alle kleine gemeenten (tot 10.000 inwoners) stéég het aantal aangiftes. Terwijl wel in álle grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) de criminaliteit afnam. Net als vorig jaar trekt de crimineel dus naar het platteland.

Veiliger
Over de tien delicten die meetellen in de AD Misdaadmeter is in 2016 in totaal 8 procent minder aangifte gedaan. Nederland is weer een stukje veiliger dus en vooral diefstallen zijn minder gepleegd: woninginbraken -14 procent, zakkenrollen -13 procent en straatroven -12 procent. Amsterdam kent ook minder criminaliteit, maar blijft de onveiligste stad van het land: de daling was in lijn met het landelijk gemiddelde (-8 procent): de hoofdstad zal alleen van de nummer 1 positie afkomen als het véél beter scoort dan het landelijke gemiddelde of als andere gemeenten achterblijven. In die laatste groep behoort Eindhoven – terug op nummer 2: daar daalde de criminaliteit slechts met 0,2 procent.

Vorig jaar stond Eindhoven nog op de derde plek en stond Maastricht op 2. Die gemeente doet het nu veel beter: er waren 40 procent minder inbraken, en 35 procent minder overvallen. Maastricht daalt daardoor van plek 2 naar plek 7 van onveilige gemeenten. In de top 5 baart Gouda zorgen: zo groot is de stad niet en de criminaliteit is relatief hoog: vorig jaar op plek 9, dit jaar op plek 4: het aantal aangiftes daalde slechts met 3,8 procent.

In de top 10 van veiligste gemeenten valt niet alleen het ontbreken van Littenseradiel op: van het veilige Friese platteland staat alleen Ferwerderadiel nog in de top 10 van veiligste gemeenten. De top 3 van veiligste gemeenten in het land bestaat uit Ten Boer (de veiligste gemeente vorig jaar), Sint Anthonis en winnaar Tubbergen. In het Twentse dorp waren flink minder inbraken, diefstallen en geweldsdelicten. Maar toch: er was gemiddeld één keer per week een inbraak in Tubbergen. Ook in de veiligste gemeente moet de deur van de auto, woning, garage en schuur gewoon goed op slot.

Zo komt de lijst tot stand
Voor de samenstelling van de AD Misdaadmeter is gebruikgemaakt van gegevens van de politie over 2016. De ranglijst van (on)veilige gemeenten is berekend door te kijken naar de cijfers van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur of garage, diefstal uit auto, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling.

Deze delicten worden per gemeente afgezet naar inwoneraantal. Bovendien worden ze gewogen naar impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Mishandeling telt op die manier zwaarder mee dan bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen. Gemeenten met minder dan 4.000 inwoners zijn niet meegenomen. Dit zijn Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Rozendaal (Gld.)

Bron: AD